19. Poletna karate šola Savudrija 2019


Poletna karate šola Savudrija 2019 je bil odlično organiziran ter izjemno izpeljan dogodek, ki bo ostal za vedno v najlepšem spominu. Vsi člani – od najmlajšega, do najstarejšega – smo se veliko družili in skupaj igrali – tudi na vodnem poligonu😀. Aktivni in naporni napredni treningi karateja so še dodatno poglobili vezi in nam pomagali, da smo se dodobra spoznali.

Tudi naši spremljevalci (starši, stari starši, sorodniki, prijatelji, …) so z nami karateisti preživeli izjemne aktivne počitnice. Nekateri so se nam pridružili celo na treningih, rednih in neobveznih dodatnih, kjer smo pilili svoje karatejske veščine in jih kalili z novimi spoznanji.

Letošnja karate šola je izstopala z dveh vidikov.

Prvi izstopajoči vidik je bil zastavljen cilj tokratne šole, ko smo namesto spoznavanja in dodajanja novih tehnik, vsem dobro poznane tehnike pilili v smislu principov najvišje stopnje. Iskali smo občutek, ko z gibalno količino, ki jo z gibanjem telesa (Tai Sabaki) dobimo ob uporu v tla ter jo z vibracijo bokov in rotacijo ali nihajem roke oz. noge fokusiramo v eno točko, dosežem največji izkoristek in učinek penetracije udarca ali blokade. Tako izpiljene osnovne elemente smo z različnimi ritmi izvajanja zaporedja povezovali v preproste in kompleksnejše kombinacije ter kate.

Drugi izstopajoči vidik pa je bila prisotnost senseia prof.dr. Vladimirja Jorge, 9. dan na naših treningih. Sensei Jorga nam je pokazal zanimovo izvajanje vsem poznane kate Heian Shodan, ki smo jo že sami izvajali v omote in ura načinih. V predstavljenem Zuki-Uke načinu se namreč po originalnih smereh kate umikamo nazaj, ko izvajamo blok in naprej, ko izvajamo napad. Takšno izvajanje zahteva izredno koncentracijo.
Velik poudarek je sensei Jorga dal tudi pravilnemu dihanju med izvajanjem karate tehnik. Predstavil nam je pet različnih načinov dihanja v karateju (Kiiki No Tondo), ki smo jih tudi praktično preizkusili.
Po treningih se nam je sensei Jorga pridružil med večernimi pogovori in nam povedal prenekatero šalo in anakdoto iz svojega življenja karateista.

Velikemu mojstru in senseju Vladimirju Jorgi smo ob pravkar izpolnjenem 80. jubileju rojstnega dne pripravili manjšo zabavo s torto, ki ga je – po njegovih besedah in našem opažanju – globoko ganila.

Poleg treningov smo med odmori tudi do dobra izkoristili športno-rekreativne objekte, ki smo jih imeli na razpolago: igrišče za košarko, odbojko na mivki, mali nogomet, badminton in druge, ki jih letovišče ponuja.

Mešane ekipe sestavljene iz članov vseh generacij so se pomerile v različnih športnih disciplinah, kjer so generacijske razlike so v tekmovalnost vnesle še dodatni žar. Zvečer, pred spanjem, smo si ogledali projekcijo risanke ali filma, obiskali smo vodni poligon ter se posladkali z odličnimi palačinkami. Po treningih in tudi v prostem času smo se hladili v prijetnem morju, se prepuščali zibanju na valovih in se potapljali.

Zagnanost in vztrajnost, ki ju je bilo opaziti pri slehernem karateistu, udeležencu poletne karate šole, ko se je znojil v trudu za izboljšanje izvajanih tehnik, sta bila na izjemno visoki ravni. In prav vsak udeleženec, ki je izpolnjeval pogoje, je za svoj trud bil nagrajen z  napredovanjem.

Dobili smo tudi nekaj novih mojstrov.

  • Zdravko Marič je opravil izpit za 4. dan,
  • Rem Marič, Simon Čeh in Boštjan Štupica so opravili izpit za 3. dan,
  • Igor Hrovat, Maja Kezunovič Krašek, Boris Čeh, Sara Stanko, Matjaž Dolinar, Rok Borštnik, Aleksandra Savić, Domineja Marič, Orijana Marič so opravili izpit za 2. dan,
  • Aleš Štefančič, Matej Gorišek, Zala Predalič, Nikolaj Ivan Krašek, Tonja Aleksandra Krašek, Tisa Jernea Brezovnik, Aleš Čeh, Lana Savanovič, Alja Miklič so opravili izpit za 1. dan.

Čestitke vsem!

Imeli smo se izjemno. foto

Ne zamudite jubilejne 20. Poletne karate šole 2020. video